Jerky

Sušené maso

Sušení masa je jednou z nejstarších metod jeho uchovávání. Tento způsob konzervace využívaly národy celého světa již před mnoha tisíci lety, aby lovci, objevitelé či vojáci měli na svých cestách dostatečný zdroj živin z masa, které se při dlouhých putováních nekazilo. Nejčastěji se k sušení používá maso hovězí, ale setkat se můžete i s masem bizoním, vepřovým nebo drůbežím. Mezi nejznámější formy sušeného masa patří jerky z Ameriky a biltong z jižní Afriky. Mezi méně známé můžeme zařadit např. čínskou bakkwu, tureckou pastirmu nebo finské kuivaliha ze sobího masa.

Recept na sušené maso

Sušené maso si můžete připravit i sami doma. Maso k sušení se odblaní, zbaví tukových částí a nakrájí na tenké 2-3 mm plátky. Plátky marinujte v soli, koření, medu, worcestrové omáčce – zde se vaší fantazii meze nekladou. Marinované plátky nechte alespoň 8 hodin odležet, a poté je dejte na rošt do trouby. Udržujte teplotu 75°po dobu 45 minut, pak teplotu snižte na 55° a dál sušte 9-12 hodin. Takto usušené maso má trvanlivost 14 dní při skladování v pokojové teplotě, v lednici vydrží minimálně měsíc. Při výrobě počítejte s tím, že syrové maso obsahuje přibližně 60% vody. Pokud chcete 100 g sušeného masa, spotřebujete na to cca 250 g masa syrového. I to je důvod, proč je sušené maso tak „drahé“. Vstupní suroviny je totiž mnohem více než té výsledné. (ilustrační foto z pinterest.com) 

Jerky

Pokud se bojíte, že byste v domácích podmínkách nezajistili naprostou hygienickou bezpečnost přípravy sušeného masa a děsí vás viry a bakterie, jakými jsou např. salmonela nebo E.coli, doporučujeme vyzkoušet profesionálně vyrobené sušené maso Indiana Jerky. I z něj získáte hodnotné bílkoviny, které využijete při sportu, na túrách nebo dlouhých cestách. V darbox.cz jsme tuto pochoutku přidali do několika dárkových balení – můžete ji vyzkoušet např. v bedně Jägermeister, bedně Jameson, bedně s rumem Republica, nebo v bedně Whiskař.

Udělejte v darbox.cz radost svým blízkým – s našimi bednami vyzkouší dobroty, které by jinak neochutnali.