Káva

Co by měl znát správný kafař

Milujete vůni právě uvařené kávy? Pak vězte, že stejný požitek si dopřávali lidé už v 6. století n.l. v Jemenu. V Čechách se otevřela první kavárna až na počátku 18. století. To ale nic nemění na tom, že Češi kávu milují. V roce 2018 vypili 19 500 tun kávy za 6,5 miliardy korun.

Ačkoli na světě existuje více než 100 druhů kávovníků, pro výrobu pražené kávy se pěstují hlavně dva typy – Arabika a Robusta. Rozdílů je mezi nimi hned několik – každý potřebuje jiné podnebí a způsoby pěstování, rozdílnost ve tvaru zrn je patrné pouhým okem. V chuti vyniká Arabika svými čokoládovými, ovocnými a květinovými tóny, Robusta naopak svou dřevitostí a hořkostí. Patrný rozdíl je i v obsahu kofeinu. Arabika obsahuje 2-3krát méně kofeinu než Robusta. Oproti Robustě navíc obsahuje až 2krát více cukru. Po všech stránkách jemnější chuť tak řadí Arabiku na čelo světového prodeje se 70% produkce.

Až si příště půjdete kupovat kávu, pročtěte si i její etiketu. Kromě nápisu 100% Arabica a 100% Robusta se můžete setkat také s nápisem „blend“. Tím se označuje směs dvou a více odrůd nebo druhů káv. Nejčastější variantou je směs různých odrůd Arabik mezi sebou, a také směs Arabiky a Robusty, obvykle v poměru 80% Arabika, 20% Robusta.

V České republice jsme byli dlouhou dobu zvyklí jen na svého „turka“, který se připravuje právě z chuťově silnější Robusty. Pokud ale nejste fanoušky dvou vrchovatých lžiček mletého standardu zalitých nadvakrát horkou vodou v hrnečku, existují i elegantnější cesty, jak se k vytouženému šálku kávy dostat. Kromě automatických nebo pákových kávovarů najdeme na trhu i malé pomocníky, které nám za pár korun poslouží při přípravě kávy stejně dobře jako jejich finančně nákladnější kolegové. Seznamte se s džezvou, french pressem, moka konvičkou a phin filtrem. Každý z těchto pomocníků vyžaduje jinak hrubé namletí kávy, jedno mají ale společné. Všem přístrojům nejlépe chutná čerstvě umletá káva – nikdy si nemelte „do zásoby“, mletá káva zvětrá vlivem okolní teploty, vlhkosti a pachů už za 15 minut!

Pokud jste vy nebo někdo z vašich blízkých milovníky kávy, uděláme vám radost s dárkovou bednou Kafař. Najdete v ní 1 balení směsi Arabiky a Robusty, 1 balení směsi 100% Arabik a 3 balení jednodruhových 100% Arabik – Etiopia Yirgacheffe vyniká květinovým aroma, Papua New Guinea vám připomene kávovou třešeň a Guatemala Rainforest provoní váš byt čokoládou.

A protože v darbox.cz víme, že káva a sladkosti patří neodmyslitelně k sobě, připravili jsme do bedny Kafař i cookies s oříškovým krémem a sušenky s čokoládovo-krémovou náplní.  Požitek z kávy doladí výtečné sirupy Monin s příchutí karamelu, vanilky, perníku, amaretta a praženého lískového oříšku. Vanilkové latté nebo karamelové capuccino u vás doma? S bednou Kafař si můžete zařídit soukromou kavárnu kdykoli a kdekoli. Udělejte si z přípravy kávy příjemný obřad a odměňte se vytříbenou chutí – pokaždé jinou a pokaždé kvalitní.