Káva

Co by měl znát správný kafař

Milujete vůni právě uvařené kávy? Pak vězte, že stejný požitek si dopřávali lidé už v 6. století n.l. v Jemenu. V Čechách se otevřela první kavárna až na počátku 18. století. To ale nic nemění na tom, že Češi kávu milují. V roce 2018 vypili 19 500 tun kávy za 6,5 miliardy korun.

Ačkoli na světě existuje více než 100 druhů kávovníků, pro výrobu pražené kávy se pěstují hlavně dva typy – Arabika a Robusta. Rozdílů je mezi nimi hned několik – každý potřebuje jiné podnebí a způsoby pěstování, rozdílnost ve tvaru zrn je patrné pouhým okem. V chuti vyniká Arabika svými čokoládovými, ovocnými a květinovými tóny, Robusta naopak svou dřevitostí a hořkostí. Patrný rozdíl je i v obsahu kofeinu. Arabika obsahuje 2-3krát méně kofeinu než Robusta. Oproti Robustě navíc obsahuje až 2krát více cukru. Po všech stránkách jemnější chuť tak řadí Arabiku na čelo světového prodeje se 70% produkce.

Až si příště půjdete kupovat kávu, pročtěte si i její etiketu. Kromě nápisu 100% Arabica a 100% Robusta se můžete setkat také s nápisem „blend“. Tím se označuje směs dvou a více odrůd nebo druhů káv. Nejčastější variantou je směs různých odrůd Arabik mezi sebou, a také směs Arabiky a Robusty, obvykle v poměru 80% Arabika, 20% Robusta.

V České republice jsme byli dlouhou dobu zvyklí jen na svého „turka“, který se připravuje právě z chuťově silnější Robusty. Pokud ale nejste fanoušky dvou vrchovatých lžiček mletého standardu zalitých nadvakrát horkou vodou v hrnečku, existují i elegantnější cesty, jak se k vytouženému šálku kávy dostat. Kromě automatických nebo pákových kávovarů najdeme na trhu i malé pomocníky, které nám za pár korun poslouží při přípravě kávy stejně dobře jako jejich finančně nákladnější kolegové. Seznamte se s džezvou, french pressem, moka konvičkou a phin filtrem. Každý z těchto pomocníků vyžaduje jinak hrubé namletí kávy, jedno mají ale společné. Všem přístrojům nejlépe chutná čerstvě umletá káva – nikdy si nemelte „do zásoby“, mletá káva zvětrá vlivem okolní teploty, vlhkosti a pachů už za 15 minut!

Pokud jste vy nebo někdo z vašich blízkých milovníky kávy, uděláme vám radost s dárkovou bednou Kafař. Najdete v ní 1 balení směsi Arabiky a Robusty, 1 balení směsi 100% Arabik a 3 balení jednodruhových 100% Arabik – Etiopia Yirgacheffe vyniká květinovým aroma, Papua New Guinea vám připomene kávovou třešeň a Guatemala Rainforest provoní váš byt čokoládou.

A protože v darbox.cz víme, že káva a sladkosti patří neodmyslitelně k sobě, připravili jsme do bedny Kafař i cookies s oříškovým krémem a sušenky s čokoládovo-krémovou náplní.  Požitek z kávy doladí výtečné sirupy Monin s příchutí karamelu, vanilky, perníku, amaretta a praženého lískového oříšku. Vanilkové latté nebo karamelové capuccino u vás doma? S bednou Kafař si můžete zařídit soukromou kavárnu kdykoli a kdekoli. Udělejte si z přípravy kávy příjemný obřad a odměňte se vytříbenou chutí – pokaždé jinou a pokaždé kvalitní.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení